Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
iPhone 8: Sve što trebate znati
Vijesti i glasine o budućem Appleovom flagshipu
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.

Datum izlaska i cijena

Ako ćemo suditi po tradiciji onda bismo mogli vidjeti novi iPhone 8 u rujnu. Naime, svi iPhonei (osim modela SE) su predstavljeni upravo u tom mjesecu i nema pretjerano bitnih razloga zašto bi Apple to mijenjao. Možemo biti i malo precizniji, pa predbilježiti održavanje velikog jubileja (10 godina iPhonea) u prvi tjedan rujna, s obzirom na to da su "sedmice" predstavljene 7. rujna, a "šestice" 9. rujna.

iPhone 8 i 8 Plus vrlo vjerojatno dolaze ujesen po paprenim cijenama

Bilo je nagađanja da bi se novi iPhone mogao pojaviti i ranije (po nekima čak i u lipnju), ali to je potpuno nerealno, jer još nije zabilježena pojava novih Appleovih mobitela, čak ni na preliminatornim testiranjima regulatornih tijela u SAD-u. Naravno, čak i da izađu u rujnu, nećete ih moći odmah kupiti. Apple obično pušta uređaje na tržište najviše dva tjedna nakon predstavljanja, pa je moguće da će sretnici koji ga mogu priuštiti, imati svoj iPhone i prije kraja rujna.

Ažurirano 25.4.: iPhone 7S i 7S Plus bi se navodno trebali pojaviti u rujnu, a iPhone 8 nešto kasnije, ali svakako prije Božića. 

Cijena će biti "prava sitnica". Minimalno bi trebala biti istovjetna onim iPhonea 7 i 7 Plus, a to je 649 do 849 dolara (5500 do 7000 kuna) za "osmicu" i 769 do 969 dolara (5700 do 7300 kuna) za iPhone 8 Plus. Ne bismo se začudili da cijena probije magičnu granicu od 1000 dolara (kod nas bi onda koštao preko 8 tisuća kuna zbog PDV-a).

Ažurirano 25.4.: Po gore navedenim cijenama će se navodno prodavati iPhone 7S i 7S Plus, a iPhone 8 bi trebao biti još skuplji, ali ne zna se koliko. 

.

Dizajn iPhonea 8

Nešto bi se trebalo promijeniti u dizajnu iPhonea 8, s obzirom na to da gledamo više-manje isti mobitel u posljednje tri godine. Jedna od glasina spominje ostakljenu pozadinu (kao na Samsung Galaxy S7), a ne odbacuje se mogućnost metalnog kućišta. I tu zapravo nitko nije siguran, hoće li biti staklenog kućišta i u kojem obliku, kao i koliko će metalnih dijelova biti zastupljeno. Varijacije su razne, a postoji i mogućnost da bi 8 trebao biti metalan, a 8 Plus staklen. Nitko ne spominje plastiku.

.

Svi senzori i zvučnik bi se trebali nalaziti ispod ekrana

Što se tiče ostatka dizajna, novi iPhone neće imati Home tipku, već se nagađa o maloj taktilnoj površini unutar ekrana, koja bi se ponašala kao MacBook Pro Touch Bar, a neće biti ni nešto puno okvira oko samih ekrana. Također, priča se da bi Apple mogao napustiti Lightning u zamjenu za USB-C, što nam više zvuči kao kompenzacija za grijeh s audio-utorom, nego kao stvarnost.

Ažurirano 13.4.: Pojavile su se nove glasine koje spominju pametni konektor, kao opciju za bežično punjenje, ali i za korištenje opreme za virtualnu i proširenu stvarnost. 

Ažurirano: 26.5.: iPhone 8 će vrlo vjerojatno biti izrađen od stakla s bočnim aluminijskim okvirom. Na BGR-u su se pojavile i fotografije navodnog iPhonea, koje možete vidjeti ispod, a koje potvrđuju nagađanja o dizajnu. Osim toga, uređaj bi trebao imati zakrivljeni ekran bez rubova.

iPhone-8-render-2.png iPhone-8-render.png iPhone-8-render-3.png iPhone-8-render-4.png

.

Čipset i novi iOS

Ovaj dio je zasad najmanje podložan spekulacijama, stoga ćemo se rukovoditi logikom nastalom na prijašnjim iskustvima s iPhoneom. Vrlo je vjerojatno da će iPhone 8 raditi s iOS 11, s obzirom na to da je iOS 10 predstavljen uz "sedmicu". O njegovim značajkama nema riječi.

Što se tiče pogona, Apple je tek počeo s četverojezgrenim čipovima, pa bismo isto mogli očekivati i na iPhoneu 8 pod nazivom A11 ili A11 Fusion. Mogli bismo očekivati i povećanje RAM memorije, a najlogičnije nam zvuči da će iPhone 8 imati 3 GB, a iPhone 8 Plus 4 GB radne memorije.

Ažurirano 25.4.: Apple je nedavno obavijestio svog dobavljača grafičkih čipova kako više neće naručivati njihovu opremu, što znači da bi se mogli posvetiti proizvodnji vlastitih čipova možda već i za iPhone 8.

Ažurirano 3.7.: iPhone 8 u verziji s OLED ekranom bi trebao, prema glasinama, imati 64 i 256 GB interne memorije. 

Veći RAM i bežično punjenje su vrlo izgledne mogućnosti

Sve to treba pogoniti i baterija, zasad nepoznatog kapaciteta, ali s vrlo jasnom mogućnošću bežičnog punjenja. Navodno tvrtka Energous stvara bežični punjač koji bi trebao puniti mobitel s 4 metra udaljenosti, bez kontakta između punjača i mobitela, no u to nismo još spremni vjerovati. Radije se držimo već spomenutog USB-C priključka kao najizglednije varijante za punjenje.

Ažurirano 25.4.: Apple bi gotovo sigurno trebao predstaviti tehnologiju bežičnog punjenja, ali moguće je kako će novi iPhone imati čak 2 baterije.

Ažurirano 6.6.: Nove glasine su se pojavile oko bežičnog punjenja. Naime, postoje nacrti na kojima se vidi da bi iPhone 8 straga mogao imati plohu za standardno bežično punjenje. To bi, ako se pokaže točnim, značilo da je opcija bežičnog punjenja na daljinu samo želja, ali ne i mogućnost. 

Ažurirano 14.7.: Navodno se pojavio problem u softveru koji spriječava razvoj opcije bežičnog punjenja te tehnologije raspoznavanja lica. Moguće je da će prvi iPhonei 8 na tržište doći bez tih opcija. 

.

Ekran i kamere

Što se tiče ekrana, mnogo je spekulacija. Neki tvrde da će biti zakrivljen, neki da će biti AMOLED, drugi, pak, da će biti OLED, a treći da će postojati i OLED i LED ekrani, iza kojih bi se trebali kriti fotosenzor prednje kamere, čitač otiska prsta, pa čak i zvučnik. O rezoluciji nema puno govora, no trebala bi biti minimalno QHD (1440x2560p) raspoređena na 5,8 inča dijagonale kod oba modela, što ubija dosadašnje tvrdnje da bi uređaj trebao stići na tržište u tri veličine. Navijamo za OLED u QHD rezoluciji, ali Apple ima zadnju riječ.

Ažurirano 25.4.: Sve su glasnija nagađanja o mogućem zakrivljenom AMOLED ekranu bez okvira, koji bi trebao imati rezoluciju veću od QHD-a. Dijagonala bi mu trebala biti veća od 5,8 inča.

Ažurirano 3.7.: Najnovije skice pokazuju ekran gotovo bez rubova, ali i bez skenera otiska prsta, što znači da će on biti smješten ispod ekrana ili straga. Postoje glasine o tome kako u Appleu rade na tome da unutar ekrana smjeste skener otiska prsta, ali i prednju kameru. 

Oko ekrana i kamera ima najviše spekulacija

Kamere su također jedna od značajki o kojima se najviše spekulira. Tako bi iPhone 8 trebao imati klasičnu stražnju kameru, dok bi Plus varijanta trebala imati dvostruku stražnju kameru, od čega bi jedna imala širokokutni objektiv. Što se tiče razlučivosti, prednja kamera bi trebala imati 7 MP, dok bi stražnja mogla narasti s 12 MP na zasad nepoznat iznos. 

Zanimljiva su nagađanja o značajkama koje bi trebale krasiti kamere. Postoje priče i o tehnologiji proširene stvarnosti, koja bi trebala biti ugrađena u kamere, zatim 3D fotografiranju, koje se navodno razvija u suradnji s LG-jem, ali i opciji raspoznavanja i manipulacije ljudskim licem. Zvuči zanimljivo, no jedino realno u svemu tome su čisti tehnički detalji. 

.

Ostale značajke

Nekoliko stvari se čini potpuno realnim, ali, kao i većina toga, nepotvrđenim. To su skener šarenice i Smart konektor, sličan onome na iPadu. Skener šarenice je novi hit, kojeg najavljuju gotovo svi veći proizvođači na svojim flagship modelima. Tehnologija postoji već nekoliko godina, pa ne bi bilo čudno da ga ima i Apple. Smart konektor je već prisutan na iPadu, a ondje služi za dodavanje periferne opreme, poput tipkovnice i sl. Ovdje bi mogao imati sličnu namjenu, ali ne vidimo pretjeranu svrhu, osim možebitne modularnosti uređaja, o kojoj se također sve više govori u kuloarima industrije potrošačke opreme. 

Ostale značajke uglavnom djeluju ili nerealno ili futuristički

Spominje se i "nova osjetilna tehnologija", odnosno mogućnost da uređaj reagira kad ga taknete. Zvuči slično "gestama" na drugim uređajima koje funkcioniraju na način da preko zaključanog ekrana napišete neko slovo ili potez koji vam omogućuje da, primjerice, slušate glazbu, fotografirate ili zovete. Priča se i o tehnologiji raspoznavanja lica, o čemu smo govorili kod kamera, ali više kao sigurnosnoj opciji, nego zabavnom sadržaju. Tehnologija postoji, ali je na mobitelima pomalo nerealna.

A kad smo već kod sigurnosti, Apple navodno razvija patent kojim bi ukradeni iPhone trebao bilježiti fotografije, otiske prsta i zvučne i video zapise lopova te čak prikazivati točnu lokaciju. Ovo zvuči poprilično korisno, ali i pomalo futuristički, no voljeli bismo to vidjeti, kao uostalom i cijeli mobitel. Jedva čekamo predstavljanje.

.

Više o temi Apple, iPhone, mobiteli


 

Komentari (0)
Pročitano (3154)
iPhone 8 bi mogao imati zakrivljeni OLED ekran
Potražnja za iPhoneom 7 i 7 Plus je ogromna, tolika da dobavljači ne stignu ispuniti sve narudžbe. Sad zamislite kakva će potražnja biti za iPhoneom 8, pogotovo ako će imati zakrivljeni OLED ekran.
2.12.2016.
iPhone 8 bi mogao stići u tri veličine
Iako do predstavljanja novog iPhonea 8 ima još gotovo godina dana, ne prestaju se širiti glasine o specifikacijama ovog uređaja. Sad je na red došla njegova veličina, a sudeći prema spekulacijama, moglo bi ih biti tri.
31.10.2016.
iPhone 8 bi konačno mogao imati bežično punjenje baterije
Nedavno je otkriven dokument koji naslućuje da bi Apple u budućnosti mogao implementirati tehnologiju bežičnog punjenja u iPhone. To bi bilo ravno čudu, s obzirom na to da Apple ne baš i ne voli biti u trendu s tehnološkim inovacijama.
20.9.2016.
Već stižu glasine za iPhone 8, a sedmica tek izašla
Već su stigle glasine o nasljedniku iPhonea 7 za jesen 2017. Osmica bi tako navodno trebala imati staklo sprijeda i straga, dok bi premium modeli trebali dolaziti s nehrđajućim čelikom (stainless steel). Druga glasina kaže da Apple već pregovara sa Sharpom oko nabavke OLED zaslona sljedeće generacije za iPhone 8 u 2017.
8.10.2016.
10 godina iPhonea
9. siječnja 2007. Steve Jobs je predstavio najprodavaniji i najpopularniji Appleov proizvod - iPhone. Tada se nije smatralo da će doseći toliku popularnost, ali znalo se da će napraviti prvi korak u napretku mobilne tehnologije. Danas je iPhone poželjan, gotovo statusni simbol, a ponekad se pojam pametnog telefona brka s iPhoneom. U članku vam donosimo kratki pregled povijesti ovog iznimnog uređaja.
14.1.2017.
Ja kreiram trendove: Samsung Galaxy S8+ recenzija
U rukama smo imali Samsung Galaxy S8 i S8+. Radi se o mobitelima s 5,8 i 6,2 inčnim zaslonima smještenim u tanka kućišta koja rubove gotovo i da nemaju. Oba mobitela nude jednako nabrijane specifikacije pa je jedina razlika u veličini baterije i zaslona. Sve o S8 i S8+ saznajte u našoj recenziji s video testovima.
5.6.2017.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.