Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
iCloud (oblak) paraju munje
Autor: Matko Pecotić
Za Cloud ste zasigurno čuli - pitanje je koliko znate o njemu. Davne 1997. Steve Jobs je predvidio da podatke nećemo pohranjivati na memoriju uređaja, nego ćemo ih dijeliti "u oblaku", na nekom dalekom (pretpostavlja se, sigurnom) serveru. No, može li išta biti sigurnije od interne memorije vašeg laptopa, tableta ili smartphonea. Koliko su sigurni i gdje su podaci koje pohranjujete na nekom dalekom, vama nepoznatom serveru koji je u vlasništvu neke opet nepoznate korporacije. Kome su sve dostupni kada su na vašem uređaju, a kome kada su u oblaku.
Golišave fotke Jennifer Lawrence, Kate Upton i drugih poznatih osoba koje su procurile, navodno su preuzete tijekom većeg hakiranja Apple iCloud usluge. Zatim su postavljene na forumu 4chan, koji se smatra "NSFW" (not safe for work).

Smisao čuvanja podataka u oblaku je da na više različitih uređaja u vašem posjedu (laptop, tablet, smartphone, udaljeno računalo na moru, itd.) imate iste podatke, bez potrebe da ih kopirate i ažurirate (sinkronizirate). Oni također imaju vlastiti backup na tom udaljenom serveru, pa tako nema brige da ćete podatke izgubiti, jer je pretpostavka da su ti serveri bolje čuvani nego vaš pojedinačan uređaj.

Appleov iCloud jedna je od najboljih usluga tog tipa. Najjednostavniji je za korištenje, pa stoga i Googleov Drive ili neki treći (npr. Dropbox) servis nije postigao uspjeh kakav je postigao iCloud. Štoviše, mnogi Appleovi korisnici plaćaju iCloud uslugu (pored 5GB besplatno, dodatnih 10, 20 ili 50 GB košta 16, 32 ili 80€ godišnje). Jednostavno, kad spojite vaš Apple uređaj (iPad, iPhone...) na WiFi mrežu i punjač, automatski se sve kopira u iCloud. Nitko vas ne pita za to, iako tu opciju možete isključiti, ali inicijalno (defaultno), ona je podešena tako. iPhone kamera je jedna od najboljih kamera na mobitelima, pa je stoga idealna i za snimanje golišavih fotki. Te fotke si ne morate kopirati na računalo, već automatski idu u iCloud.

iCloud je savršen, sve dok u njega ne provale hakeri i objave (između ostalog) privatne golišave (pornografske) slike Hollywoodskih glumica. Možete reći da vi nemate takvih fotografija ni eksplicitnih sadržaja, pa se to vas ne tiče, no možda jednom na iCloud stavite neki podatak, informaciju ili multimedijalnu datoteku koju bi netko na neki način mogao iskoristiti protiv vas. To što niste važni i interesantni poput Hollywoodskih glumica i dalje ne znači da se trebate odreći svoje slobode i sigurnosti.

.

Prednosti, ali i nedostaci

Posljednjih godina, korporacije prodaju Cloud kao najmoderniju i najjednostavniju tehnologiju

Zadnjih par godina korporacije prodaju "Cloud" uslugu kao nešto idealno. Još davne 1997. Steve Jobs je govorio o prednostima Cloud tehnologije i blagodatima da su vam podaci na više različitih uređaja uvijek dostupni, bez obzira gdje išli i bez obzira kojim se uređajem koristili. Google je otišao dalje i pokušao napraviti operativni sustav za računala temeljen samo na Cloudu, bez čvrstog diska na koji biste pohranjivali svoje podatke. Taj sustav živi još i danas i zove se Chrome OS, iako u nešto izmijenjenom izdanju.  Prednosti Cloud usluga neupitne su, ali čini se da nitko ne govori o rizicima. 

.

Nema sumnje da je Cloud praktičan. Vaš autor i sam odavno koristi Dropbox. No, u oblaku su zapravo i svi vaši E-mailovi (zajedno s prilozima), vaš kalendar (ako kao ja koristite Google kalendar), imenik (kontakti) i mnoge druge stvari. Osim privatnih fotografija. Neke stvari ipak nisu za oblak. Posebice ako vaša privatna kolekcija ima vaše golišave fotografije i videe. Ili jednostavno, stvari koje ne želite podijeliti s drugima i smatrate ih vrlo intimnima.

Iz Applea tek kažu: "Privatnost korisnika shvaćamo vrlo ozbiljno i aktivno istražujemo ove događaje". Za poznate zvijezde čije su golišave i ekspilcitne fotografije procurile, to baš i nije neka utjeha.

Na zapadu i u SAD-u gdje nove tehnologije nastaju, korisnici iste brže prihvaćaju nego mi ovdje na "Zapadnom Balkanu". Tamo čini se korisnici bez problema sve stavljaju u taj iCloud. Ne opravdavam ili ublažavam kazneno djelo povrede privatnosti koji je počinio neki haker, ali smatram isto tako da nitko korisnike nije upozorio na to da je mogućnost krađe podataka veća iz oblaka, nego s memorije vašeg računala, tableta ili mobitela. Sve kompanije (od Applea i Googlea, pa do domaćih telekom operatera) promoviraju Cloud i žele da koristite tu uslugu. Ako na kutiji cigareta mora pisati da one štete zdravlju, korisnicima Cloud usluga trebalo bi napomenuti da su njihovi podaci ugroženiji nego pohranjeni na memoriji uređaja. No, teško je očekivati da će bilo koja tvrtka to sama napraviti. Eventualno će neki regulator natjerati tvrtke na stavljanje takvih upozorenja. 

90% hakiranja se događa phishingom - netko zapravo ne hakira uslugu, nego vam ukrade lozinku

Nakon golemog broja zvijezda čije su privatne slike ukradene ipak niti jedan od stranih medija ne piše o tome kakva je sigurnost Apple iCloud usluge (ako su podaci doista ukradeni s iClouda, kao što pišu vodeći svjetski mediji). Neke od ukradenih i na internetu objavljenih fotografija navodno su bile izbrisane prije godinu dana, što je još gore, jer to znači da kada obrišete podatke u oblaku, oni očito tamo ostaju. Svi pišu o tome kako pronaći i kazniti hakere. Odvjetnici zvijezda poput Jennifer Lawrence najavili su tužbu protiv osoba koje stoje iza ovog hakiranja. Da mene pitate, ja bih tužio Apple jer me nigdje nisu upozorili na riskantnost korištenja njihove iCloud usluge naspram klasičnog pohranjivanja u memoriju uređaja (navodno su odmah i pokrpali grešku u "Find My iPhone" opciji zbog koje je provaljeno), pa makar o sigurnosti podataka ovisila i samo lozinka - nisu me upozorili da moram imati kompleksnu kombinaciju lozinke kako bi moji podaci bili sigurniji nego na internoj memoriji mobitela, tableta ili računala, za koje znam koliko ga moram čuvati da mi ga netko fizički ne ukrade ako na njemu imam osjetljive podatke.

.

Više o temi Cloud.

Komentari (0)
Pročitano (4868)
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.