Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Požare ćemo spriječavati satelitima
Znanost spašava čovječanstvo - opet.
Znanstvenici sa sveučilišta Berkeley razvili su sustav rane detekcije požara temeljen na slikama dobivenim iz satelita.

Satelit namijenjen isključivo detektiranju požara je odlična ideja, ali kao i za puno drugih stvari moguća primjena u Hrvatskoj u ovom trenutku se čini kao znanstvena fantastika.

Na sveučilištu Berkeley imaju rješenje za ranu detekciju požara, radi se o satelitu namijenjenom isključivo toj svrsi koji je nazvan FUEGO (Fire Urgency Estimator in Geosynchronous Orbit, ili na španjolskom Vatra). Jedan od trenutno najvećih problema s požarima je njihova prekasna detekcija, u fazi kada ih je već izrazito teško gasiti. Globalno zatopljenje uopće ne pomaže u cijeloj priči.

FUEGO satelit je opremljen senzorima visoke rezolucije koji su optimizirani za detekciju požara u šumskom području. Rezultat je taj da je FUEGO sposoban detektirati požare velike tek nekoliko metara, bez da daje lažne pozitivne rezultate. 

Više o temi satelit.

Komentari (0)
Pročitano (1138)
Emitiran Ultra HD signal sa satelita
Udruga NetCro u suradnji s tvrtkom ASTRA održala je treću godišnju konferenciju pod nazivom "Satelitska & LTE tehnologija", na kojoj su sudjelovali predstavnici vodećih pružatelja usluga digitalne i satelitske televizije, Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), tvrtke Odašiljači i veze (OIV) te brojni instalateri-tehničari.
14.11.2013.
Autofokus na DSLR fotoaparatima je nepouzdan
Roger Cicala sa bloga Lens Rentals napisao je post o tome zašto ne možete testirati objektive koristeći autofokus. Ukratko, razlog je to što je autofokus na modernim DSLR-ovim jako nepouzdan za objektivno testiranje.
3.3.2014.
Google lansira 180 satelita
Nakon rata s Facebookom oko bespilotnih letjelica, Google sada navodno planira omogućiti pristup internetu u cijelom svijetu preko mreže od 180 novih satelita.
7.6.2014.
Nove Canonove mrežne kamere s naprednom analitikom
Canon je predstavio dvije nove mrežne kamere od 1,3 megapiksela – modele VB-S805D iVB-S905F. Nove kamere dio su nedavno predstavljene serije S te su opremljene Canonovom naprednom tehnologijom objektiva kao i dvojnim slikovnim i mrežnim procesorima.
26.6.2014.
Hondina tehnologija detekcije pješaka na cesti
Japanska Honda je predstavila vlastitu verziju tehnologije "Sensing" koja na cesti ispred vas detektira pješake i druga vozila. Nakon pametnih mobitela, sve se više priča o pametnim automobilima koji pomoću senzora prepoznaju potencijalno opasne situacije, sve do toga da neki i sami voze.
8.11.2014.
Zbogom, Galaxy Note 7: Samsung obustavio proizvodnju i prodaju
Galaxy Note 7 je predstavljen u kolovozu kao najjači konkurent novog iPhonea, no povučen je s tržišta već u rujnu nakon brojnih prijava zapaljenja uređaja. Samsung je organizirao besplatnu zamjenu za nove uređaje koja je taman završila kad su stigle nove prijave zapaljenja, čime je sudbina Notea 7 zapečaćena. organizirana je nova zamjena uređaja za bilo koji drugi Samsungov mobitel.
12.10.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.