Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Sve što nudi novi iOS 11
Sve značajke novog Appleovog mobilnog OS-a na jednom mjestu
Nedavno je na WWDC-u Apple predstavio buduću verziju svog mobilnog OS-a pod nazivom iOS 11. Iako ima još puno vremena do njegovog puštanja u optjecaj, već znamo jedan dobar dio značajki koje će ga krasiti.
Novi iOS 11 stiže na jesen, no razvojne verzije će biti dostupne od srpnja

Za početak, vrijedi naglasiti da će se iOS 11 u svojoj konačnoj verziji za korisnike pojaviti na jesen. Ne znamo kad točno, no to ionako ovisi o predstavljanju novog iPhonea 8, za kojeg je ovaj sustav neminovno vezan. No, dobra je vijest da je već dostupna verzija za developere, dok će besplatna razvojna verzija biti dostupna u srpnju. Tako bi nakon još malo petljanja po kodovima trebali dobiti gotov proizvod. No, i ovako sustav djeluje impresivno. Počnimo s najlakšim opcijama.

iOS 11 ima dock kao Mac računalo te traku aplikacija na dnu, koja obično biva skrivena, ali potezom prema gore se može aktivirati. Traka se također prikazuje u izborniku za više zadataka koji je sada prikazan kao mreža, tako da će biti mnogo lakše prelaziti između aplikacija, na primjer na MacBooku. Nešto što je iOS odavno trebao imati jest opcija povuci-ispusti. Ona se može aktivirati na podijeljenom ekranu. Osim toga, mogu se prenositi objekti s jednog zaslona na drugi: tekst, fotografije, hiperveze i datoteke. Ovo se smatra Appleovim odgovorom na dodirni zaslon računala.

Potencijalno, iOS 11 bi mogao biti najveća AR platforma zbog velikog broja iPhonea i iPada u upotrebi
 

Novi iOS bi potencijalno mogao postati najveća platforma za proširenu stvarnost (AR) i to preko noći, zahvaljujući ogromnom broju iPhonea i iPada koji su u upotrebi (iOS 11 je kompatibilan s iPhoneom 5S i iPadom Mini te novijim uređajima). Zato je programerski orijentiran Apple ARKit velika stvar, koja bi mogla dio glasina o iPhoneu 8 učiniti istinitima. No, što je točno Apple ARKit na iOS 11? Razvojni programeri pomoću njega će moći postaviti virtualne objekte u stvarni svijet putem iPhonea ili iPada i njihovih kamera.

Apple Pencil je izvrstan alat za iPad Pro, no nije funkcionalan u svim opcijama koje tablet nudi. To se mijenja s iOS-om 11. Instant Markup omogućuje crtanje po PDF-ovima i fotografijama, a Instant Notes omogućuje bilježenje izravno na zaključanom zaslona. Skener dokumenata u Bilješkama skenira, skraćuje rubove, uklanja nagib i odsjaj te omogućuje da popunjavanje praznine ili se odjavu s Apple Pencilom.

Prečaci tipkovnice i opcija povuci-ispusti pretvaraju iPad tablete u iMac računala 

Tu su i novi prečaci na tipkovnici, koji kombiniraju tipke slova s ​​brojevima, simbolima i interpunkcijskim znakovima (koji obično stoje na drugom sloju tipkovnice), a pristupa im se pomoću novog pokreta prsta. To je mnogo jednostavnija opcija od prelaženja između dva sloja tipkovnice. Apple je prikazao i novu aplikaciju Datoteke koja omogućuje sortiranje svih datoteka na jednom mjestu. Ona je dostupna na svim iOS uređajima putem iClouda, a moguće ju je aktivirati i na drugim opcijama, poput Boxa, Google diska i Dropboxa.

A kad smo već kod iClouda, pomoću njega će iMessage biti sinkroniziran na svim uređajima. To znači dvije stvari. Prvo, kad se izbriše mjehurić za razgovor na iPad, on će također nestati i na iPhoneu i MacBooku Pro. Drugo, oslobađa memoriju od zatrpavanja porukama, što je dosad bio velik problem. Osim toga, uskoro će korisnici izraditi sigurnosne kopije svih svojih iMessagesa u iCloudu, jer će se one pohranjivati na Appleovim sigurnim serverima.

Apple Pay se širi kako bi uključio mogućnost izravnog plaćanja tijekom nadogradnje na iOS 11. Plaćanje putem Applea upotrebljava Touch ID za autentifikaciju i iMessages za slanje poruka ljudima koji duguju novac. Uz toliko beskontaktnih opcija plaćanja na iOS-u, transakcije je moguće vršiti i pomoću Gmaila i Facebooka.

iOS 11 donosi još pametniju Siri, redizajnirani App Store i praktičniji Control Center

Najvažnije ostavljamo za kraj. Prvo, iOS 11 daje potpuno novi App Store na iPhoneu i iPadu. Kartica Danas svakodnevno osvježava odabrane aplikacije. Ovaj format nalikuje ono što je Apple učinio u Musicu prošle godine. Svaka aplikacija i dalje ima stranicu proizvoda, ali iOS 11 stavlja fokus na nove kartice Igre i Aplikacije kako bi istaknula najbolje na tim područjima.

Druga važna novost jest da Siri dobiva prirodniji zvuk, a mogu se odabrati ženske i muške opcije glasa. Da bi Siri zvučao kao virtualni asistent iz budućnosti, Apple mu je omogućio da kaže istu riječ s različitim tonovima. Osim toga, Siri koristi kontekstualno učenje i daje različite prijedloge riječi nakon korištenja Apple Newsa ili Safarija. Koristi dubinsko učenje za brze prijevode, što je neviđeno dosad. 

Osim toga, iOS 11 daje Control Centru kompletan remont sa sve-u-jedan izgledu zapostavljanje brzih kontrola, bez potrebe za prelaskom između izbornika. Kontrole sustava, prečaci za aplikacije i kontrole glazbe su sad dostupne swipeom s dna ekrana. Obavijesti na zaključanom ekranu i centar za obavješćivanje su sada jedna opcija, što olakšava pregledavanje starijih propuštenih upozorenja. Preklapanje gore na normalnom zaključanom zaslonu prikazat će obavijesti od ranijih dana, što u osnovi omogućuje pristup centru za obavijesti sa zaključanog zaslona. No uobičajena gesta centra za obavijesti (prijeći prstom od vrha iPhonea) donosi novi izbornik za zaključavanje zaslona/centar obavijesti.

Kamere i navigacija su također poboljšani

iOS 11 uključuje i nove načine rada aplikacije kamere koje sad iPhone probližavaju DSLR fotoaparatima.  Appleove Live fotografije preuzele su Instagramovu aplikaciju Loop s vlastitim opcijama Loop and Bounce. Duge ekspozicije omogućit će snimanje fotografija s pravilnim pomakom kretanja. Novi filtri također dolaze u iOS 11, a Apple obećava da će portretne fotografije biti izražajnije, a tonovi kože prirodniji. Aplikacija također mijenja način na koji spremamo videozapise i fotografije novim standardima, HEIF (High Efficiency Image Format) i HEVC (High Efficiency Video Codec). Dobra vijest je da ove tehnologije kompresije neće zauzimati mnogo memorije, kao dosad.

iOS 11 se brine i o sigurnoj vožnji pomoću opcije Ne smetaj, koja će isključiti obavijesti te čak i snimiti tekst onima koji pokušavaju kontaktirati vozača, s porukom da će se uskoro biti dostupan. Opcija se može isključiti unošenjem riječi "hitno", ali to preporučamo samo u hitnim situacijama. Osim toga, pomoćne trake i ograničenja brzine dolaze na Apple Maps, što je prikladno za sigurnu vožnju. Prva verzija iOS-a, kao što smo rekli, stiže u srpnju, na vrijeme za isprobavanje na godišnjem odmoru. 

.

Više o temi iOS, Apple


Komentari (0)
Pročitano (1275)
Apple predstavlja iOS 11 na WWDC-u?
Za tri dana počinje WWDC, Appleova velika godišnja konferencija za razvojne programere, na kojoj bi se mogla otkriti sljedeća verzija sustava iOS. Zbog nedostatka bilo kakvih glasina ili provjerenih informacija o iOS-u 11, većina toga se temelji na željama i nagađanjima.
2.6.2017.
4 aplikacije za dijeljenje podataka između iOS-a, Androida i Windowsa
Koliko god je prijenos podataka olakšan brojnim tehnološkim mogućnostima, toliko ga otežavaju nekompatibilnosti operativnih sustava. Tako je, primjerice, iOS rigidan prema slanju i primanju podataka s drugih platformi, dok Android i Windows solidno surađuju. Zbog toga nastaju aplikacije za lakši prijenos podataka, a mi vam donosimo 4 najbolje.
19.2.2017.
Pet najvažnijih značajki iOS-a 10.2
Apple je nakon malog milijuna beta verzija konačno pustio u upotrebu iOS 10.2. Iako se to čini kao mala nadogradnja sustava, ona donosi velik broj novih značajki, a najvažnije smo izdvojili u ovom članku.
20.12.2016.
Top 10 najboljih aplikacija za iOS i Android (2016)
Istražili smo koje su najpopularnije i najkorisnije nove aplikacije za Android i iOS u četvrtom kvartalu 2016-te. Donosimo popis 10 trenutno najzanimljivijih. Uzmite u obzir da neke nisu dostupne za obje platforme (Android i Apple), već samo za jednu.
17.11.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.