Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Koje su prednosti fotografiranja u RAW formatu?
 • Fotografiranje u RAW formatu preporučujemo za slučaj kada ćete fotografije naknadno obrađivati (popravljati) u nekom od programa za tu svrhu. Dovoljno je da u postavkama odaberete RAW (umjesto JPEG) vrstu za pohranu fotografija. RAW fotografije zauzimaju puno više prostora na memorijskoj kartici i zbog toga pružaju veće mogućnosti manipuliranja fotografijom u programu za obradu. 

  RAW fotografije ne možete odmah pregledavati na računalu već vam je za to potreban program poput Adobe Lightrooma, Photoshopa i drugih. Ako fotkate u RAW-u morat ćete selektirati svoje najbolje fotografije, zatim na njima napraviti osnovne popravke i tek onda ih prebaciti u JPEG. To će unaprijediti kvalitetu vaših fotografija, ako zbog ničeg drugog onda zato što će vaši prijatelji gledati samo najbolje fotografije koje ste napravili. Profesionalni fotografi će vam od tisuća okinutih najčešće pokazati samo nekoliko najboljih fotografija. 

  RAW je sirovi format koji se dalje razvija, nešto kao negativ kod filma. Koje god popravke radite na fotografiji dok je u RAW formatu (popravljate ekspoziciju, smanjujete šum...) to ne utječe na samu kvalitetu fotografije, dok isti postupci na JPEG fotografiji (npr. u Photoshopu) malo po malo uništavaju samu fotografiju. Također, neke popravke poput ispravljanja balansa bijele boje možete raditi samo na RAW fotografijama, a vjerujte nam da će vam se kad-tad dogoditi da promašite balans bijele pa dobijete prežute ili preplave fotografije. Isto tako će vam se događati da promašite ekpoziciju pa dobijete "spaljena" bijela ili crna područja bez detalja. Iznenadili biste se koliko dobro se takve greške mogu popraviti ako fotografirate u RAW-u.

  prije 4 godine
  SLIČNA PITANJA I SAVJETI
  Izbor urednika
  Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
  Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
  Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
  Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
  Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
  Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
  Top lista aplikacija za iPhone i Androd
  Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
  Stiže SanDisk 1TB SD kartica
  Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
  Top 5 noviteta s Photokine 2016.
  Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.