Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Koje su prednosti fotografiranja u RAW formatu?
 • Fotografiranje u RAW formatu preporučujemo za slučaj kada ćete fotografije naknadno obrađivati (popravljati) u nekom od programa za tu svrhu. Dovoljno je da u postavkama odaberete RAW (umjesto JPEG) vrstu za pohranu fotografija. RAW fotografije zauzimaju puno više prostora na memorijskoj kartici i zbog toga pružaju veće mogućnosti manipuliranja fotografijom u programu za obradu. 

  RAW fotografije ne možete odmah pregledavati na računalu već vam je za to potreban program poput Adobe Lightrooma, Photoshopa i drugih. Ako fotkate u RAW-u morat ćete selektirati svoje najbolje fotografije, zatim na njima napraviti osnovne popravke i tek onda ih prebaciti u JPEG. To će unaprijediti kvalitetu vaših fotografija, ako zbog ničeg drugog onda zato što će vaši prijatelji gledati samo najbolje fotografije koje ste napravili. Profesionalni fotografi će vam od tisuća okinutih najčešće pokazati samo nekoliko najboljih fotografija. 

  RAW je sirovi format koji se dalje razvija, nešto kao negativ kod filma. Koje god popravke radite na fotografiji dok je u RAW formatu (popravljate ekspoziciju, smanjujete šum...) to ne utječe na samu kvalitetu fotografije, dok isti postupci na JPEG fotografiji (npr. u Photoshopu) malo po malo uništavaju samu fotografiju. Također, neke popravke poput ispravljanja balansa bijele boje možete raditi samo na RAW fotografijama, a vjerujte nam da će vam se kad-tad dogoditi da promašite balans bijele pa dobijete prežute ili preplave fotografije. Isto tako će vam se događati da promašite ekpoziciju pa dobijete "spaljena" bijela ili crna područja bez detalja. Iznenadili biste se koliko dobro se takve greške mogu popraviti ako fotografirate u RAW-u.

  prije 4 godine
  SLIČNA PITANJA I SAVJETI
  Izbor urednika
  Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
  Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
  Stvorena najbrža kamera na svijetu
  Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
  Moguće je doznati što gledate na internetu
  U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
  Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
  Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
  iPhone 8: Sve što trebate znati
  Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.