Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
10 načina kako sačuvati memoriju na Android mobitelu ili tabletu
Mnoge od njih već znate, ali postoje i neki još efikasniji
Mnogi ljudi vole spremati važne podatke na svoj mobitel ili tablet. Mnogi od njih kupuju jeftinije varijante s manje interne memorije. Kako sačuvati dovoljno memorije za najbitnije stvari, a opet ne izgubiti ništa? Postoji 10 načina, a mi ćemo vam ih objasniti na Android uređajima.

1. Koristite microSD karticu

Ako ste sretnik koji ima microSD utor u svom mobitelu ili tabletu, onda vam nije problem kupiti i karticu. Uštedjet ćete znatno u odnosu na razliku u cijeni između varijante vašeg uređaja s najvećom i najmanjom memorijom, a razliku u memoriji ćete moći kompenzirati. Dobra je vijest što na Androidu postoji mogućnost prepoznavanja kartice kao interne memorije, no to koristite samo ako ćete karticu držati jedino i isključivo u mobitelu. Kapaciteti memorijskih kartica se kreću od 2 GB do 256 GB, a cijene se kreću od dvadesetak kuna pa do gotovo 1000

.

2. Koristite USB OTG

USB OTG (On-The-Go) je koristan kabel koji vam omogućuje spajanje bilo kakve vanjske memorije s USB priključkom na mobitel ili tablet. Tako primjerice, suvišne podatke možete prebaciti na sigurno ili dodati neke druge, koji nisu bili na vašem uređaju. S OTG-om možete gledati i filmove u pokretu. Ima ih po trgovinama s cijenama od 20 do 170 kuna.

.

3. Riješite se nepotrebnih aplikacija

Ova metoda stvaranja prostora u memoriji je besplatna, ali s druge strane morat ćete se odreći aplikacija, koje ste nekad davno koristili, a niste sigurni hoće li vam još trebati. Na mobitelima Samsung Galaxy postoji izbornik Postavke, unutar kojeg trebate otići na Aplikacije -> Upravitelj aplikacija, kako biste vidjeli što je sve instalirano na vašem uređaju i koliko memorije zauzima. Žrtvujte poneku aplikaciju i deinstalirajte je. No, ne morate nužno sve obrisati. U istom izborniku postoji i opcija Očisti podatke, koja će resetirati vašu aplikaciju. Najvažniji podaci će ostati, no većina će nestati. U svakom slučaju, prije brisanja provjerite što vam je potrebno.

.

4. Očistite cache aplikacija

Ostajemo u isto izborniku i na Upravitelju aplikacija odaberemo Moje aplikacije -> Memorija -> Očisti cache. Odaberite suvišno i obrišite. Neki modeli Android uređaja vam omogućuju da obrišete čitav cache u izborniku za resertiranje, ali to vam neće trebati ako ste dosad primijenili barem jednu od prethodno nabrojanih opcija. 

.

5. Streamajte glazbu i filmove

Najviše memorije se gubi na glazbi i videima. Jednostavno rješenje je skidanje aplikacija poput Spotifyja ili Netflixa i streamajte. Ako to činite bez Wi-Fi mreže, pripazite na potrošnju podatkovne usluge teleoperatera. Ako je i to problem, na računalu složite playliste i favorite putem YouTubea, prebacite račun na mobilni uređaj i uživajte. 

.

6. Obrišite stare dokumente

Vjerojatno vam je promaklo nešto što se na vašem uređaju nalazi "od stoljeća sedmog". Jednostavno otiđite na Postavke -> Memorija -> Ostalo i stisnite Pretraži. Kad se rezultati pojave, označite i obrišite nepotrebno. Isto učinite i s aplikacijama, jer i one mogu napraviti dosta "smeća" ili "duplića". 

.

7. Obrišite stare poruke

Ovo je možda emotivno najteži dio, no isplatit će vam se. Sve poruke vaših bivših djevojaka, žena, muževa, ljubavnika, šefova se lako brišu u izborniku Poruke -> Više -> Postavke -> Još postavki. Neka vam ondje opcija Obriši stare poruke bude uključena. Spasit ćete poneki gigabajt. 

.

8. Smanjite veličinu fotografija i videa

Ako baš morate imati fotografije i videe na svom mobitelu (iskreno, ne znamo zašto biste to činili), onda barem reducirajte njihovu veličinu. Ne mora sve biti u 4K rezoluciji, niti imati visok dinamički raspon. I bez tih opcija ćete dobiti kvalitetne uratke ako znate baratati drugim postavkama. Sve ćete naći na aplikaciji Kamera, ispod zupčanika

.

9. Spremite podatke na cloud

Ne trebate imati fizičku memoriju da biste spremili tonu podataka. Postoje besplatni servisi za pohranu poput Dropboxa i OneDrivea, a možete i sinkronizirati uređaj s Googleom. Tako možete prebaciti sve podatke u "oblak", a nakon toga ih obrisati s mobitela. Ovo je najbolja opcija za one kojima teško pada ikakvo brisanje. 

.

10. Vraćanje na tvorničke postavke

Ovo činite samo ako ste već negdje prebacili sve podatke sa svog uređaja. Ovime ćete u potpunosti resetirati svoj tablet ili mobitel, a to možete učiniti tko da odete u izbornik Postavke -> Sigurnosna kopija/Ponovno postavljanje -> Vraćanje na tvorničke postavke -> Obriši sve ili Resetiraj uređaj

.

Više o temi memorija.

Komentari (0)
Pročitano (7327)
Hoće li memorija u nanocijevima (NRAM) konačno zaživjeti?
Iako tehnologija neizbrisive memorije bazirana na nanocijevima djeluje kao znanstvena fantastika, ona je tu. Nakon 15 godina istraživanja, 78 milijuna dolara te brojnih debakla, čini se kako je NRAM dobio šansu postati jedna od onih tehnologija koje bi konačno mogle biti dio masovne proizvodnje elektronskih uređaja.
4.2.2017.
Interna memorija ključna za aplikacije na smartphoneu
Tehničke specifikacije uvijek su bile važne kod novih gadgeta, ali nam proizvođači već godinama "uvaljuju" one nebitne i prikazuju ih kao bitne. Ako vidite da željeni mobitel ima samo 4GB interne memorije, pitanje je koliko od toga je raspoloživo za instalaciju aplikacija. Nažalost, točan podatak otkriti ćete tek nakon što kupite mobitel, osim ako ne izguglate forume kako biste došli do točnog podatka.
26.7.2013.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.