Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Francuzi izgradili prvu solarnu cestu
Cesta se zove Wattway, a nalazi se u Tourouvre-au-Percheu
Već znamo da se solarni paneli mogu postavljati po krovovima kuća, vozilima, na automate za parkiranje... No, Francuzi su otišli korak dalje - izgradili su kilometar solarne ceste.
Solarna cesta je duga kilometar i pokrivena je s 2600 kvadrata panela

Cesta nazvana Wattway, koja prolazi kroz selo Tourouvre-au-Perche u Normandiji, pokrivena je s 2800 kvadratnih metara solarnih panela koji će proizvoditi električnu energiju za javnu rasvjetu. Izgradnja je stajala 5 milijuna eura (37 milijuna kuna), a tijekom dvogodišnjeg testnog razdoblja koristit će ju otprilike 2000 vozila dnevno.

Iako je to velik projekt, već je dobio oštre kritike. Naime, već je otprije poznato da su solarni paneli učinkovitiji ako su položeni na nagnute površine. Osim toga, izvođač radova, tvrtka Colas, je u državnom vlasništvu, pa kritičari smatraju da ima i boljih načina za trošenje državnog novca. Naime, troškovi gradnje su toliki da se teško mogu opravdati električnom energijom koju će cesta proizvesti.

No, bez obzira na sve, cesta će biti u pogonu najmanje dvije godine, a ovisno o rezultatima testiranja mogao bi se razviti megalomanski plan. Naime, tvrtka Colas planira 100 projekata solarnih cesta, od čega polovicu u Francuskoj, a drugu polovicu u ostatku svijeta. 

.

Više o temi tehnologija

Komentari (0)
Pročitano (4748)
Tesla solarni krov i kućna baterija za obnovljivu energiju
Tesla se sve više okreće cjelokupnom segmentu solarnih proizvoda i efikasnih načina korištenja električne energije. Iako su najpoznatiji po automobilima, nedavno su predstavili solarni krov te kućnu bateriju Powerwall 2.0, na kojima će temeljiti daljnji razvoj ekološkog korištenja energije.
8.11.2016.
Solarni paneli na Bijeloj kući
Nakon 30 godina paneli za solarnu energiju vraćeni su na Bijelu kuću u Washingtonu, što simbolički označava okrenutost Obamine administracije zelenoj energiji.
15.5.2014.
Test solarnih punjača
O solarnoj energiji kao obnovljivom izvoru priča se već jako dugo, no kao da se malo toga promijenilo u procesu komercijalizacije te tehnologije. Danas možda nije problem pronaći solarni punjač u trgovini, no treba paziti na kompatibilnost adaptera za uređaje koje želite puniti. Na test dobili dva punjača za mobitele i jedan za prijenosna računala.
4.5.2011.
Appleova budućnost je u solarnoj energiji
Proizvođači se polako okreću "zelenim" izvorima energije. Objavljen je patent tvrtke Apple koji objašnjava sustav koji električnu energiju dobivenu iz sunca automatski pretvara u struju koja pogoni elektroničke uređaje.
26.1.2014.
Solarno punjenje umjesto klasičnog
Kada smo još koristili kalkulatore, svi su imali solarni punjač. Danas svi imamo mobitele, dok klasične kalkulatore koriste još jedino poslovnjaci. No, nema više solarnih pločica već hrpa utora i konektora. Možda se i to promijeni.
29.7.2011.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.