Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Kako spriječiti Google da zna sve o vama?
Donosimo što učiniti da Google ipak ne zna sve o vama
Mnogi od nas se pitaju zna li Google baš sve. Kad je riječ o nama i onome što radimo na internetu, odgovor je - da. Prije desetak godina je tadašnji izvršni direktor Googlea, Eric Schmidt, rekao da, ako na internetu radimo nešto što ne želimo da itko sazna, onda je najbolje da to uopće ne radimo, jer uvijek postoji mogućnost da je to negdje zabilježeno i da bi tajna mogla biti otkrivena. Donosimo vam načine kako to spriječiti.
Stranica za upravljanje oglasima jedan je od najvećih izvora vaših podataka

Opće je poznato da Google, Facebook i drugi servisi te društvene mreže danas o internetskim korisnicima znaju skoro pa više i od njih samih, jer ove kompanije spremaju i pamte sve što radite i pretražujete na internetu. Naravno da će većina koristiti privatni mod u preglednicima za gledanje nešto "škakljivijih" sadržaja, ali ni to nije rješenje.

Jedno od mjesta na kojem možete saznati što sve Google zna o vama i koje je sve informacije prikupio tijekom godina jest stranica za upravljanje oglasima. Na njoj možete isključiti oglase temeljene na vašim interesima, ali i vidjeti vaš profil koji je Google izradio o vama na temelju povijesti pretraživanja, interesima i povijesti surfanja YouTubeom.

Google pamti vaša pitanja, pretrage, korištenje YouTubea, lokacije...

Jedna od najčudnijih Googleovih opcija svakako je mogućnost preslušavanja vaših glasovnih pretraga. Google pamti sve što ste ga ikada upitali, bilježi ta pitanja i te informacije koristi kako bi vam prikazao oglase bliske vašim interesima, odnosno oglase za koje postoji veća vjerojatnost klikanja na njih. Ovdje možete provjeriti sve vaše glasovne upite koji su pohranjeni na Googleovim serverima, preslušati ih i obrisati (što svakako preporučujemo, makar ni to nije jamstvo da će oni potpuno nestati).

Osim toga, Google zna i sva mjesta na kojima ste bili, a njih možete pregledati na Googleovoj vremenskoj traci. Dovoljno je upisati datum koji vas zanima i Google će vam pokazati gdje ste bili tog dana. Za brisanje ovih podataka treba kliknuti na ikonu kante za smeće u donjem desnom kutu karte, odnosno u donjem lijevom kutu možete odabrati opciju onemogućavanja povijesti lokacija i na taj ćete način spriječiti Google u praćenju vaše lokacije. Također je potrebno isključiti opciju praćenja i na vašim mobilnim uređajima.

Možete kontrolirati pregled vaših aktivnosti na Googleu

Ako želite da Google što manje zna o vama, svakako izbrišite i povijest pretraživanja i surfanja YouTubeom. Na stranici o vašoj aktivnosti na Googleu potrebno je kliknuti na tri točkice u gornjem desnom uglu i među ponuđenim opcijama možete izbrisati vaše dotadašnje aktivnosti, odnosno pod opcijom "Kontrola aktivnosti" možete podesiti opcije tako da Google više ne prati vaše aktivnosti na internetu i unutar aplikacija, povijest pretraživanja i pregledavanja YouTubea, glasovne pretrage...

Ako želite u potpunosti nestati s interneta (ako je to danas uopće moguće), u tome će vam pomoći stranica Deseat.me. Na njoj je dovoljno upisati svoju Gmail adresu i na jednom mjestu pokazat će se svi vaši online računi i profili na društvenim mrežama povezani s ovom e-poštom te ih na ovom mjestu odmah možete i izbrisati. 

.

Više o temi Google.

Komentari (0)
Pročitano (2690)
Odsad je moguće pretraživati Google i izvan mreže
Google je uveo jedno zanimljivo ažuriranje svoje aplikacije na OS Android. Ono će omogućiti da "stanete u red" prilikom pretraživanja, ako ste izvan mreže. Kad se ponovno spojite na mrežu, rezultati vašeg pretraživanja će biti spremni.
27.1.2017.
Kako riješiti probleme s Google Pixelom i Pixel XL-om
Google je nedavno ušao u segment premium smartphonea sa svojim najnovijim uređajima Pixel i Pixel XL. Novi uređaji se natječu izravno s trenutnim perjanicama iz Applea i Samsunga, a dolaze i s nekim odličnim značajkama, kao što je Google Assistant.
24.12.2016.
Google blokira Adobe Flash Player na Chromeu
Google je još u svibnju najavljivao kako će blokirati sadržaje za Adobe Flash Player, a sad bi se to moglo i ostvariti. Naime, Google na Chrome uvodi HTML5 kao jedinu ispravnu opciju za prikazivanje sadržaja, a Adobeov alat ga ne podupire.
15.12.2016.
Za pretraživanje tvitajte Google i emoji
Google pokušava naći što više načina za olakšavanje pretraživanja, a sad bi za to mogao koristiti Twitter i emojije. Tako će se pretraga svesti na nekoliko jednostavnih znakova i Googleovo ime.
9.12.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.