Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Kako pravilno "počistiti" Android mobitel ili tablet
Potrebna su tri koraka kako biste zaista izbrisali sve podatke sa svog uređaja
Naši mobiteli i tableti puni su podataka koje baš i ne želimo dijeliti s nepoznatim ljudima. Tu su kontakti, poslovni podaci, e-pošta, itd. Mnogi ljudi prije prodaje svojih uređaja misle da će samo vraćanje na tvorničke postavke izbrisati sve. No, to nije tako. Zato vam otkrivamo kako to pravilno izvesti.
Noviji mobiteli su zaštićeni od vraćanja na tvorničke postavke

Prvo treba ukloniti tzv. Factory Reset Protection (FRP) ili zaštitu od tvorničkog resetiranja. Google je predstavio FRP u Android 5.0 Lollipopu kao dodatni sloj sigurnosti. Osmišljen je kako bi spriječio lopove da budu u mogućnosti ukrasti vaš telefon, obrisati sve iz njega, a zatim ga upotrijebiti ili prodati. Kada vraćate mobitel ili tablet na tvorničke postavke s uključenim FRP-om i pokušate ga postaviti kao novi uređaj, od vas će se tražiti da unesete korisničko ime i zaporku za zadnji Google račun registriran na uređaju. Ako nemate te pojedinosti, telefon će ostati zaključan i nećete mu moći pristupiti. To nije dobro ako namjeravate prodati ili pokloniti uređaj.

Evo kako to onesposobiti. Ovaj se korak bitno razlikuje ovisno o vrsti uređaja. No, dovoljno je malo čačkati po izbornicima i pronaći slične opcije na uređajima. Dakle, idite na Postavke -> Zaključavanje zaslona i sigurnost -> Vrsta zaključavanja zaslona i odaberite Ništa. Sljedeće što morate učiniti jest ukloniti svoj Google račun. Idite na Postavke -> Oblak i računi -> Računi -> Google, a zatim dotaknite tri okomite točke u gornjem desnom kutu ili Više -> Ukloni račun

Kod Samsunga je potrebno ukloniti i njihov korisnički račun

Ako imate Samsung Galaxy, trebali biste ukloniti i Samsungov račun. Da biste to učinili, idite na Postavke -> Zaključavanje zaslona i sigurnost -> Pronađi moju mobilnu mrežu. Zatim unesite zaporku, dodirnite račun na vrhu i odaberite Više -> Ukloni račun. Nakon uklanjanja računa za Google i Samsung, možete nastaviti s tvorničkim resetiranjem.

Kada vraćate svoj Android mobitel ili tablet na tvorničke postavke, one bi trebale u potpunosti obrisati sve podatke. No, to se ne događa. To briše adrese svih vaših podataka, tako da uređaj više ne zna gdje su pohranjeni, ali zapravo ne izbrisuje podatke. Netko tko ima softver namijenjen rekuperaciji uređaja može dobiti neke od tih podataka natrag. Stoga za ispravno vraćanje na tvorničke postavke treba učiniti sljedeće.

Prije vraćanja na tvorničke postavke šifrirajte podatke s mobitela ili tableta

Prvi korak je šifriranje podataka. Ova je mogućnost ugrađena u Android i zahtijeva unos PIN-a ili zaporke svaki put kad uključite uređaj. To znači da svatko tko pokušava oporaviti podatke s vašeg uređaja treba imati "ključ" za dešifriranje, ali ga neće imati. Napunite uređaj do kraja ili ga držite priključenog na punjač, jer ovaj proces može potrajati nekoliko sati ovisno o tome koliko podataka imate. Sljedeći korak se razlikuje ovisno o vrsti uređaja. Uglavnom to izgleda ovako: Postavke -> Sigurnost -> Šifriraj telefon. Imate i mogućnost za šifriranje SD kartice, ali ako prodajete uređaj, preporučamo da je umjesto toga uklonite.

Ako je vaš telefon isporučen s Androidom 6.0 ili novijim, treba ga šifrirati prema zadanim postavkama i potom možete nastaviti dalje. Ako niste sigurni koja je verzija Androida na vašem uređaju, pogledajte Postavke -> O uređaju/telefonu -> Informacije o softveru. Imajte na umu da će se sučelje kodirati samo ako je isporučena tvornička verzija Androida. 

Ako želite biti sigurni da su svi podaci nedostupni, prebrišite ih neispravnim podacima

Obratite pažnju na to da imate sve podatke negdje kopirane, jer sljedeći postupak briše sve. Idite na Postavke -> Sigurnosna kopija i poništavanje -> Vraćanje na tvorničke postavke, a zatim stisnite Resetiraj telefon/uređaj. Kada se postupak završi, telefon će biti očišćen, a svi podaci koji se mogu povratiti bit će šifrirani i bit će ih nemoguće dešifrirati. Sada je sigurno prodati ili pokloniti svoj Android uređaj.

Ako želite biti apsolutno sigurni, možete prebrisati šifrirane podatke s neispravnim podacima, a zatim ponovno vratiti na tvorničke postavke. Tada bi bilo stvarno nemoguće povratiti bilo koji od vaših starih podataka. Ako želite to učiniti jednostavno učitajte hrpu podataka na svoj uređaj sve dok pohrana ne bude puna ili s Google Playa skinite neku aplikaciju koja će to učiniti za vas.

.

Više o temi mobiteli, Android, savjeti

Komentari (0)
Pročitano (529)
Kako pretvoriti Android mobitel u Wi-Fi hotspot?
Nije lako naći pouzdan bežični pristup internetu u pokretu, pogotovo ako ste u potrazi za sigurnom privatnom vezom. Javne Wi-Fi mreže mogu vas izložiti hakerima i stvoriti probleme s privatnošću. Ali, ako imate Android smartphone u džepu, možete ga pretvoriti u osobni Wi-Fi Hotspot. Evo kako je to moguće.
12.3.2017.
5 načina kako izbjeći roaming
Tko god je barem jednom u životu nazvao svog rođaka u Ameriku ili iz inozemstva zvao prijatelje da im kaže kako je divno na mjestu na kojem se nalazi, zna da to može biti poprilično skupo. Mi vam donosimo pet načina kako izbjeći ultravisoki račun, a opet podijeliti svoje doživljaje s prijateljima i rodbinom.
25.3.2017.
Kako i zašto podesiti zrakoplovni mod?
Zrakoplovni rad na mobitelima se često smatra suvišnim, no vrlo je koristan prilikom leta, jer je to jedini način da ostanete na vezi sa Zemljom. U nekoliko rečenica ćemo objasniti kako i zašto ga koristiti.
24.3.2017.
Kako i zašto podesiti prijavu s dva faktora?
Sigurnost na internetu je postala značajno pitanje u posljednjih nekoliko godina. Sve češći hakerski napadi i sve veće curenje poslovnih i osobnih podataka razlog su za zabrinutost. Prijava s dva faktora na društvene mreže i druge platforme, jedno je od rješenja u zaštiti podataka, a mi vam otkrivamo što se iza nje krije.
20.3.2017.
Kako spriječiti Google da zna sve o vama?
Mnogi od nas se pitaju zna li Google baš sve. Kad je riječ o nama i onome što radimo na internetu, odgovor je - da. Prije desetak godina je tadašnji izvršni direktor Googlea, Eric Schmidt, rekao da, ako na internetu radimo nešto što ne želimo da itko sazna, onda je najbolje da to uopće ne radimo, jer uvijek postoji mogućnost da je to negdje zabilježeno i da bi tajna mogla biti otkrivena. Donosimo vam načine kako to spriječiti.
11.3.2017.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.